IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Доколко новата Lada е руска

Седанът Vesta се качи на конвейера

Доколко новата Lada е руска

Благодарение на новото си поколение модели, основоположник на които е Lada Vesta, руската автомобилна компания АвтоВаз изживява своя ренесанс. Моделът определено може да се нарече най-красивата Lada досега, но доколко всъщност той е руски. На този въпрос отговаря автомобилният портал Аutostart.
Доколко новата Lada е руска
Снимка: АвтоВаз

Lada Vesta е конструирана с технологии на алианса Renault-Nissan, който още през 2012 година пое контрола над АвтоВаз. Дизайнът на модела пък е създаден от англичанина Стив Матин, който е работил за марки като Mercedes и Volvo.

По отношение на компонентите, в Lada Vesta се влагат части от производители от целия свят. Това е световна практика, като в случая с Vesta около 71% от компонентите в колата са произведени в Русия. Целта е този процент да нарасне до 85.

По-голямата част от въпросните компоненти са дело на чуждестранни компании, които имат производствени бази в страната. Ето и някои от тях:

Daewon, например, доставя седалките, а за аксесоарите за осветление отговаря Koito. Компоненти като климатик, парктроник, генератор, стартер и др. са разработка на Valeo, докато хидравличните агрегати, чистачките, датчиците и др. са дело на Bosch. В списъка попадат и други световни компании от бранша - ZF, BROSE, Continental, АЕ2, Edscha Automotiv, Magna, Contitech, TRW, Lear, Visteon, Kiekert.         

Любопитна подробност е, че 60% от частите на автомобила се изработват в Толиати. Самото производство, което стартира на 25 септеври 2015 г, се извършава в завода в град Ижевск, който вече носи името Lada Ижевск.
 




Още по темата:
Lada обяви цените на Vesta

Тагове: lada vesta
0 от 500
  • #21
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Лада ( преди 7 години )
    В страната официалният вносител има 11 дилъра. Внос на новите 2 модела се очаква от септември. От Русия ако се внесе нов автомобил, той ще е без гаранция, евро 3 или евро 4 стандарт,което затруднява регистрацията на автомобила тук.Автомобил евро 6,с 3г гаранция,с екстри,с платени мито и ДДС в България от официалния вносител излиза по-евтин от базов модел,без гаранция, евро 4,купен от Русия. Пробван е тази вариант и не се заслужава.Освен това в НАР има пълна гама оригинални части за всички модели
  • #20
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Who Care ( преди 8 години )
    Ami to togava I Nissan ne e iaponski. da ne govorim za KIA ili Hyundai. Ili mozhebi Putin triabvashe da e ba[ dizainera?
  • #19
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Дошо до долния ( преди 8 години )
    Мосю вагинер нали вече ви помолих да не пишете от мое име и от моя профил?Друскайте се там на меганчето и си мечтайте кога и с колко френски държавни пари ще се доближите до постиженията на Сивик type R!!А, и да не забравите ежденвото си посещение до сервиза, да се позатегне нещо там тропащо и скърцащо по реното ви! ахахахах
  • #18
    5 rate up comment 6 rate down comment
    Дошо до Вагнер ( преди 8 години )
    Не вярвай на писаниците на някой си.Аз една лоша дума не съм написал срешу Рено.Някой се опитва да настройва хората срещу мен.Някой, някой, фенчето на СОЦваген.
  • #17
    13 rate up comment 5 rate down comment
    Дошо до вагинер ( преди 8 години )
    Димяща ти е главата от рено "радости" по сервизи и работилници.Бе рено = френския СОЦваген отвсякъде!Когато меганчето ти догони новия Цивик type R тогава кудкудякай!
  • #16
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    едва ли рено ще я допуснат на европейския пазар, където дачия се оказа доста вървежна, те да не са *** като фау ве
  • #15
    7 rate up comment 10 rate down comment
    ККК ( преди 8 години )
    В интерес на истината ми харесва ладата, обаче :) я вижте кви баварци има в мобилето за 11-12 бона :D
  • #14
    8 rate up comment 1 rate down comment
    ммм ( преди 8 години )
    Аз имах предвид, че заради акциза може да е по-скъпа от дачия примерно,ако има представителство някаде в европа няма логика тук да няма.., има и друга " врътка" автомобила да се внесе от Русия регистриран и да не се плаща акциз за нов, но там трябва да ае проверят как точно законите,едно време ставаше от Германия примерно... абе ако се окаже добра ще я мислим :)
  • #13
    7 rate up comment 1 rate down comment
    до Влад ( преди 8 години )
    ИМА официален вносител на Лада и това е НАР ООД от Хасково. Може да видите повече на Lada.bg...Да за тях знам,но...ако успеят да изградят дилърска мрежа с 3-4 дилъра и 3-4 оторизирани сервизи по географски принцип ще е добре.Иначе ако не си близо да Хасково,ще е все тая дали си купуваш Лада от Хасково или Румъния,Гърция,Сърбия и други европейски държави.
  • #12
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Влад ( преди 8 години )
    ИМА официален вносител на Лада и това е НАР ООД от Хасково. Може да видите повече на Lada.bg